Follow us

Γαλοπούλα στο χαρτί (του σεφ Κώστα Τσίγκα)

Γαλοπούλα στο χαρτί (του σεφ Κώστα Τσίγκα)

Υλικά

Υλικά για 6 με 8 άτομα

1 γαλοπούλα 3 με 4 κιλά

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

αλάτι και πιπέρι

¼ κούπα ελαιόλαδο

½ κούπα ξίδι balsamico

½ κούπα μαρμελάδα, όποια κι αν έχουμε στο ψυγείο

*Θα χρειαστούμε 3 λαδόκολλες και σπάγκο κουζίνας

Για τη γέμιση

1 κούπα καρύδια ψημένα και χωρίς φλούδα

400 γραμμάρια λουκάνικο

όλα τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα

½ κούπα βούτυρο ανάλατο ή ελαιόλαδο

400 γραμμάρια κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κούπες ψιλοκομμένο σέλερι

1 κουταλάκι ξερό φασκόμηλο

2 κυδώνια ψιλοκομμένα

2 κούπες ξερό ψωμί κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 κούπα quinoa

1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

3 μεγάλα αυγά χτυπημένα

2 κουταλάκια χοντρό αλάτι

2 κουταλάκια μαύρο πιπέρι τριμμένο

1 κούπα ζωμό κοτόπουλο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Ξεπλένουμε καλά τη γαλοπούλα και την σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.

Την αλείφουμε με το ελαιόλαδο μέσα κι έξω.

Την αλατοπιπερώνουμε καλά στην κοιλιά, την πασπαλίζουμε με ξίδι και βάζουμε μέσα το δεντρολίβανο.

Την αλείφουμε με ξίδι σε όλη της την εξωτερική επιφάνεια και κάνουμε το ίδιο με την μαρμελάδα.

Την αλατοπιπερώνουμε καλά.

Με λίγο λάδι αλείφουμε μια λαδόκολλα και τυλίγουμε τη γαλοπούλα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τη δεύτερη και τρίτη λαδόκολλα και στη συνέχεια δένουμε το χαρτί με τον σπάγκο, έτσι ώστε να είναι η γαλοπούλα σφραγισμένη.Απλώνουμε αλουμινόχαρτο πάνω σε μια σχάρα και ψήνουμε τη γαλοπούλα για 3 ώρες.

Προσεκτικά τη βγάζουμε από το φούρνο, τη βάζουμε σε ένα ταψί και ανοίγουμε μια τρύπα με το ψαλίδι στην κάτω πλευρά του χαρτιού.

Αφήνουμε τα υγρά να πέσουν μέσα στο ταψί και στη συνέχεια αφαιρούμε το χαρτί από τη γαλοπούλα.Επαναφέρουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο χωρίς χαρτί πια και την ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα το δέρμα της.Τη σερβίρουμε μαζί με τα υγρά από το ψήσιμο.

Αν τα υγρά θέλουμε να έχουν μορφή παχύρρευστη τα βράζουμε για λίγο μέχρι να δέσουν.

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε τα καρύδια.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το λουκάνικο με τρεις κουταλιές βούτυρο μαζί με τα εντόσθια.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το φασκόμηλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για δύο περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά και ψήνουμε όλο το μείγμα στο φούρνο για μια ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση σε πιατέλα.

Επίσης...

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.