Follow us

Σαρδέλες γεμιστές στο φούρνο

Σαρδέλες γεμιστές στο φούρνο

Υλικά

Υλικά

16 -20 σαρδέλες 

1 φλ. τσ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί

½ φλ. τσ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή πεκορίνο ή παρμεζάνα)

¾ φλ. τσ. ψικοκομμένος μαϊντανός

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

2  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

½ φλ. ελαιόλαδο + ½ φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Φιλετάρουμε τις σαρδέλες: πλένουμε τα ψάρια και κόβουμε το κεφάλι.

Αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο (βάζοντας το άκρο του αντίχειρα με το νύχι προς τα πάνω από τη μεριά της κοιλιάς κάτω από το κόκαλο, εκεί που ενωνόταν με το κεφάλι.

Το σύρουμε προς τα κάτω, εκεί που ενώνεται με το πτερύγιο της ουράς.

Αν δεν βγει εύκολα το κόκαλο, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαιράκι για να ξεκολήσουμε το κόκκαλο από τη σάρκα).

Αφήνουμε την ουρά στη θέση της.

Ανοίγουμε την κάθε σαρδέλα σαν πεταλούδα, διατηρώντας την ενωμένη στη ράχη. Ξαναπλένουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι αλατίζοντας καλά ανάμεσα στις στρώσεις.

Αφήνουμε τις σαρδέλες στο ψυγείο να τις πιάσει το αλάτι γύρω στα 30 λεπτά.

Φτιάχνουμε τη γέμιση: μουσκεύουμε τα ψίχουλα του ψωμιού σε νερό και τα στίβουμε.

Τα βάζουμε σε μπολ με το τυρί, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Δοκιμάζουμε και ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι (το τυρί είναι αλμυρό).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.

Στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολα και την αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Απλώνουμε επάνω στη μια μεριά κάθε σαρδέλας μια στρώση από τη γέμιση και την κλείνουμε με το άλλο μισό πιέζοντας να κολήσουν τα δύο μέρη (αν είναι πολύ μεγάλες οι σαρδέλες, μπορούμε να τις δέσουμε με λευκή κλωστή).

Τις βάζουμε στο ταψί, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε 5 -7 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.

Τις γυρίζουμε από την άλλη και τις ψήνουμε άλλα 5 -7 λεπτά.

Τις σερβίρουμε καυτές.

Α.Τ.Updated: 17/08/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 23/07/15

Επίσης...

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

3 συνταγές για σούπερ καλαμαράκια

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Θαλασσινές γεύσεις για τη νηστεία

Δες εντός τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

3 συνταγές με καβούρι

Τολμήστε τις τρεις πρωτότυπες συνταγές που θα βρείτε εντός.

3 εύκολες συνταγές για ωραίο γαύρο

Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.