Υλικά
1 ολόκληρο συκώτι γύρω στο 1 κιλόΥλικά
2 κρεμμύδια
2 κόκκινες +2 πράσινες +2 πορτοκαλί πιπεριές
1 κεφάλι σκόρδο
5 καρότα μέτρια
½ φλ. ξύδι βαλσαμικό κρέμα
¾ φλ. ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο μήκους 10 εκ. το καθένα
3 μέτριες ντομάτες
Για τη μαρινάδα
500 ml κρύο γάλα
½ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ολόκληροι κόκκοι μαυροπίπερο
αλάτι
λαδόκολλα
Εκτέλεση
Πλένουμε το συκώτι, το στεγνώνουμε και το βάζουμε να μαριναρισθεί σε γάλα, ελαιόλαδο και ολόκληρους κόκκους πιπέρι για δύο –τρεις ώρες.
Το γυρίζουμε 3-4 φορές.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.
Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα, τις πιπεριές στα δύο, τα καρότα στα δύο κατά μήκος, τις ντομάτες στα τέσσερα (τις ξεσποριάζουμε πρώτα) και αφήνουμε ολόκληρες τις σκελίδες του σκόρδου.
Βγάζουμε το συκώτι από τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε και το αλατοπιπερώνουμε.
Το ακουμπάμε επάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι διπλής λαδόκολλας και βάζουμε επάνω και γύρω του όλα τα λαχανικά και το δεντρολίβανο ή τη δάφνη.
Περιχύνουμε με το ξύδι βαλσαμικό-κρέμα και το ελαιόλαδο.
Το τυλίγουμε χαλαρά στη λαδόκολλα (δηλαδή η λαδόκολλα δεν πρέπει να ακουμπάει επάνω στο συκώτι αλλά να αφήνει κενό) αλλά προσέχουμε να κλείσουμε καλά το πακέτο γύρω –γύρω για να μην βγαίνει ο ατμός. Βάζουμε σε σχάρα το πακέτο και από κάτω ένα ταψί με νερό.
Ψήνουμε 2 ώρες.
Σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες με τα λαχανικά δίπλα.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα χωρίς να την πυκνώσουμε.
Ταιριάζει με χωριάτικο ψητό ψωμί αλειμμένο με πουρέ σκόρδου.
Α.Τ.