Υλικά
4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο τουΥλικά
1 ¼ φλ. μαργαρίνη (ή φρέσκο βούτυρο)
¾ φλ. χυμό λεμονιού
½ φλ. γάλα
2 φλ. ζάχαρη
4 αβγά
2 δόσεις βανιλίνης
2 κ.σ ξύσμα λεμονιού
1 φλ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ελαφρώς καβουρδισμένα
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 23 εκ.
τινάζουμε για να φύγει το περισσό αλεύρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 2 -3 λεπτά και ρίχνουμε χτυπώντας πάντα, ένα –ένα τα αβγά, τον χυμό λεμονιού, το γάλα, τη βανιλίνη και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Μεταφέρουμε το χυλό στο ταψάκι και σκεπάζουμε την επιφάνεια με τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε 50 λεπτά -1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C.
Από τα 50 λεπτά και μετά ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα κοφτερό μαχαίρι στο κέντρο του κέικ, το οποίο πρέπει να βγει καθαρό, διότι ο χρόνος ψησίματος, εξαρτάται από το φούρνο, το ακριβές μέγεθος και το υλικό του ταψιού.
Αν δούμε ότι αρπάζουν τα αμύγδαλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά, το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε επάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.
Το μεταφέρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος.
A.T.