Υλικά
10 αγκινάρες Υλικά
¾ φλ. ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
½ φλ. άνηθο
2 φλ. τριμμένο τυρί κασέρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα
1 κ. γιαούρτι στραγγιστό
6 αβγά
¾ φλ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις φρέσκες αγκινάρες από τα εξωτερικά φύλλα και το εσωτερικό χνουδωτό μέρος, κρατάμε το κοτσανάκι τους (2 εκ.), τις τρίβουμε με λεμονόκουπα και τις αφήνουμε σε νερό με λεμόνι και λίγο αλεύρι για να μην μαυρίσουν.
Τις κατεψυγμένες τις ξεπλένουμε και τις χρησιμοποιούμε όπως είναι.
Τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ..
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) και τα κοτσανάκια ψιλοκομμένα μέχρι να μαλακώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Στεγνώνουμε τις αγκινάρες, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Προσθέτουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και τον άνηθο το τυρί και ανακατεύουμε.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψάκι παραλληλόγραμμο και στρώνουμε τη βάση με αγκινάρες, ρίχνουμε από πάνω λίγη από τη σάλτσα με τα αρωματικά και το τυρί.
Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά –η τελευταία στρώση πρέπει να είναι αγκινάρες.Φτιάχνουμε την κρέμα: σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το γιαούρτι με τα αβγά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Σκεπάζουμε με την κρέμα του γιαουρτιού την επιφάνεια του φαγητού, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 40 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Α.Τ.