Follow us

Πίτα νηστίσιμη με ντομάτες

Πίτα νηστίσιμη με ντομάτες

Υλικά

Υλικά

500 γρ. φύλλο κρούστας

Ελαιόλαδο για το άλειμμα

1.200 γρ. σφιχτές κόκκινες ντομάτες

1 φλ. ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες

10 μεγάλες σκελίδες σκόρδο σε φετούλες

200 γρ. ελιές Καλαμών ξεκουκουτσιασμένες και κομμένες στα δύο

1 φλ. φρέσκος δυόσμος

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

1 φλ. ρύζι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προαιρετικά: 300 γρ. φέτα

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες και τις ξεσποριάζουμε πολύ καλά (τις κόβουμε στη μέση και τις σφίγγουμε πάνω από ένα μπολ να μαζέψουμε το υγρό τους.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα να μαλακώσουν.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μεγάλο μπολ.

Ανεβάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τις ντομάτες.

Μαγειρεύουμε 6 -7 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς να μαλακώσουν λίγο.

Προσθέτουμε το υγρό που έβγαλαν όταν τις ξεσποριάσαμε, το ρύζι και ½ φλιτζάνι νερό.

μαγειρεύουμε 4 -5 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα στα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

Προσθέτουμε τις ελιές, τον δυόσμο και τη ρίγανη.

Εδώ προσθέτουμε και τη φέτα κομματιασμένη με το πιρούνι, αν χρησιμοποιούμε.

Αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με προσοχή διότι και οι ελιές και η φέτα είναι αλμυρά υλικά).

Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ.

και στρώνουμε τα ¾ των φύλλων, λαδώνοντάς τα ανάμεσα.

Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση (αν έχει πήξει πολύ ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα, διότι το χρειάζεται για να ψηθεί το ρύζι), την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας ανάμεσα και ραντίζοντας το τελευταίο με λίγο λάδι και νερό.

Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και γυρίζουμε τον διακόπτη στην κάτω αντίσταση.

Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο προτού την κόψουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.