
Υλικά
1 κ. δαμάσκηνα φρέσκα Υλικά
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
100 γρ. σταφίδες ή κράνμπερις
1 κ.σ. ψιλοκομμένο ή τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κ.σ. σινάπι (μαύρο)
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.γ. μπούκοβο
1 ½ φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί
500 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη ζάχαρη, σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ανακατεύουμε καλά.
Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, έως ότου τα δαμάσκηνα μαλακώσουν λίγο, αλλά να μην λιώσουν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 2 κουταλάκια αλάτι και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί το αλάτι.
Βράζουμε το τσάτνεϊ για 20-30 λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα.
Ρίχνουμε το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένα βάζα και βάζουμε ετικέτα με την ημερομηνία και το είδος.
Διατηρείται μέχρι 6 μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και μέχρι ένα χρόνο στο ψυγείο.
Η αποστείρωση των βάζων: πλένουμε καλά τα βάζα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα –και τα πώματα- με κρύο νερό.
Φέρνουμε σε βρασμό το νερό σιγά –σιγά (για να μην σπάσουν τα βάζα) και τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 2 -3 λεπτά.
Στρώνουμε σε τραπέζι μια μεγάλη απορροφητική βαμβακερή πετσέτα.
Χρησιμοποιώντας το χερούλι μιας μεγάλης ξύλινης κουτάλας, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα γέρνοντάς τα προσεκτικά ώστε να φύγει το καυτό νερό από μέσα και τα μεταφέρουμε στην πετσέτα.
Βγάζουμε τα ταπώματα με μια καθαρή λαβίδα και τα μεταφέρουμε και αυτά στην πετσέτα.
Δεν τα σκουπίζουμε αλλά τα αφήνουμε να στεγνώσουν μόνα τους.
Α.Τ.