
Υλικά
2,5 κ. ώριμα σφιχτά αχλάδια Υλικά
1 μεγάλο μήλο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
χυμός από ένα λεμόνι
1 φλ. μαύρες σταφίδες
½ φλ. ζαχαρωμένο τζίντζερ ψιλοκομμένο
3 φλ. καστανή ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι μηλόξυδο
1 φουσκωτή κ.σ. σιναπόσπορο
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. κανέλλα τριμμένη
1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1-3 κ.γ. μπούκοβο
½ φλ. σπορέλαιο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Πλένουμε καλά τα αχλάδια, αφαιρούμε το κοτσανάκι, τα ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τους σπόρους και το εσωτερικό σκληρό μέρος.
Τα κόβουμε καθέτως σε 6 φέτες και τα ανακατεύουμε με το μισό χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολλα και την αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο.
Αραδιάζουμε τα αχλάδια στη λαμαρίνα και τα πασπαλίζουμε με το 1 φλιτζάνι ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Τα ραντίζουμε με 2 -3 κ.σ σπορέλαιο.
Τα ψήνουμε μέχρι να καραμελώσουν, γύρω στη μισή ώρα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε κάθε φέτα στα τρία.
Καθαρίζουμε, ξεσποριάζουμε και κόβουμε σε κύβους πλευράς 1,5 το μήλο και το ανακατεύουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού να μην μαυρίσει. Ρίχνουμε το μήλο και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τζίντζερ σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε σιγοβράζοντας και ανακατεύοντας πού και πού γύρω στη 1 ώρα, ελέγχοντας προς το τέλος του βρασμού να μην πιάσει στον πάτο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καραμελωμένα αχλάδια και το τζίντζερ και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα πολλές φορές να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένα βάζα και βάζουμε ετικέτα με την ημερομηνία και το είδος.
Διατηρείται μέχρι 6 μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και μέχρι ένα χρόνο στο ψυγείο.
Η αποστείρωση των βάζων: πλένουμε καλά τα βάζα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα –και τα πώματα- με κρύο νερό.
Φέρνουμε σε βρασμό το νερό σιγά –σιγά (για να μην σπάσουν τα βάζα) και τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 2 -3 λεπτά.
στρώνουμε σε τραπέζι μια μεγάλη απορροφητική βαμβακερή πετσέτα.
Χρησιμοποιώντας το χερούλι μιας μεγάλης ξύλινης κουτάλας, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα γέρνοντάς τα προσεκτικά ώστε να φύγει το καυτό νερό από μέσα και τα μεταφέρουμε στην πετσέτα.
Βγάζουμε τα ταπώματα με μια καθαρή λαβίδα και τα μεταφέρουμε και αυτά στην πετσέτα.
Δεν τα σκουπίζουμε αλλά τα αφήνουμε να στεγνώσουν μόνα τους.
Α.Τ.