Follow us

Τσάτνεϋ με μάνγκο

Τσάτνεϋ με μάνγκο

Υλικά

Υλικά

5-6 μεγάλα ώριμα μάνγκο (γύρω στο 1.5 κ.)

2 κ.σ. σπορέλαιο

2 μέτρια μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια 

1 κομμάτι ρίζα τζίντζερ 10 εκ. ξυσμένη

½ φλ. χυμός από λεμόνι

1 ξύλο κανέλλας

1 κ.γ. κύμινο τριμμένο

1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο 

½ κ.γ σιναπόσπορο μαύρο

1 κ.γ κουρκουμά

1  ½ κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1 ½ φλ. λευκό ξύδι

1 ¾ φλ. ζάχαρη

1 κ.γ αλάτι

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε τη ρίζα τζίντζερ.

Καθαρίζουμε, ξεκουκουτσιάζουμε και κόβουμε τα μάνγκο σε κύβους πλευράς 1,5 χιλ., ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το τζίντζερ και μαγειρεύουμε για 8 -10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά εκτός από τον κουρκουμά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε τον κουρκουμά, το τσίλι, το μάνγκο και το λεμόνι, προσθέτουμε 500 ml νερό, το ξύδι, την ζάχαρη και το αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για μισή ώρα.

Βγάζουμε το τάπωμα της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να πήξει το μείγμα, ανακατεύοντας πού και πού προσεκτικά και κουνώντας την κατσαρόλα. Ρίχνουμε το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένα βάζα και βάζουμε ετικέτα με την ημερομηνία και το είδος.

Διατηρείται μέχρι 6 μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και μέχρι ένα χρόνο στο ψυγείο.

Η αποστείρωση των βάζων: πλένουμε καλά τα βάζα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα –και τα ταπώματα- με κρύο νερό.

Φέρνουμε σε βρασμό το νερό σιγά –σιγά (για να μην σπάσουν τα βάζα) και τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 2 -3 λεπτά.

στρώνουμε σε τραπέζι μια μεγάλη απορροφητική βαμβακερή πετσέτα.

Χρησιμοποιώντας το χερούλι μιας μεγάλης ξύλινης κουτάλας, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα γέρνοντάς τα προσεκτικά ώστε να φύγει το καυτό νερό από μέσα και τα μεταφέρουμε στην πετσέτα.

Βγάζουμε τα ταπώματα με μια καθαρή λαβίδα και τα μεταφέρουμε και αυτά στην πετσέτα.

Δεν τα σκουπίζουμε αλλά τα αφήνουμε να στεγνώσουν μόνα τους.

Α.Τ.

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.