Follow us

Ψητά λαχανικά με γκρεμολάτα

Ψητά λαχανικά με γκρεμολάτα

Υλικά

Υλικά

2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια

1 κ. κολοκυθάκια μέτρια προς μεγάλα

3 μελιτζάνες μακρόστενες

3 κόκκινες πιπεριές στρογγυλές

3 μέτριες πατάτες

1 κεφάλι σκόρδο

½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γκρεμολάτα:

1 φλ. φύλλα μαϊντανού πολύ ψιλοκομμένα

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο (ή δυο μικρότερες) πολύ ψιλοκομμένη ή τριμμένη

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε το καθένα σε 6 κάθετα κομμάτια.

Χωρίζουμε το κεφάλι σκόρδου σε σκελίδες και τις αφήνουμε ολόκληρες.

Πλένουμε τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες τις πιπεριές.

Κόβουμε σε λοξές φέτες του ενός εκατοστού τα κολοκύθια και των δυο εκατοστών τις μελιτζάνες.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες του ενός εκατοστού.

Κόβουμε κάθε πιπεριά στα δύο.

Στρώνουμε μια λαμαρίνα ή ένα ανάλογο ταψάκι φούρνου με λαδόκολλα, αραδιάζουμε τα λαχανικά, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε πιπέρι, ανακατεύουμε καλά.

Τα στρώνουμε όσο γίνεται και τα ψήνουμε 20 λεπτά γυρίζοντάς τα μια φορά να πάρουν καφέ χρώμα κατά τόπους.

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μείνουν τραγανά, γύρω στα 15 λεπτά ακόμα.

Φτιάχνουμε την γκρεμολάτα: ανακατεύουμε σε μπολ το μαϊντανό, το σκόρδο και το ξύσμα λεμονιού.

Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε πιατέλα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με την γκρεμολάτα και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τα σερβίρουμε δίπλα σε βραστό ή ψητό ψάρι ή κοτόπουλο, ή απλώς με καλό ψωμί και τυρί.

Σημ.

Η gremolata είναι ιταλική λέξη και δηλώνει το άρτυμα που φτιάχνεται από πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, σκόρδο και ξύσμα λεμονιού, ανακατεμένα.

Κλασικά, πασπαλίζεται πάνω από το οσομπούκο αλά μιλανέζε.

Πηγαίνει πάντως υπέροχα σε όλα τα κοκκινιστά αλλά και τα λεμονάτα κρεατικά της κατσαρόλα, με εξαίρεση όσα περιέχουν στη σάλτσα τους κανέλα.

Α.Τ.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.