Υλικά
1 κοτόπουλο 1600 γρ. περίπου Υλικά
6 φλ. μάραθο σε λεπτές φέτες (2-3 μεγάλα κομμάτια)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. σουμάκ (ή ξύσμα λεμονιού)
1/3 φλ. απαλό ελαιόλαδο
½ φλ. μελάσα ή πετιμέζι ροδιού*
2 –3 ρόδια + ½ σπόροι ροδιού
2 κ.σ. μέλι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα ρόδια στη μέση και τα στύβουμε στο λεμονοστίφτη.
Περνάμε τον χυμό από το σουρωτήρι (χρειαζόμαστε 1 ½ φλ.
χυμό ροδιού).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Ανακατεύουμε το σουμάκ ή το ξύσμα λεμονιού με μια κ.σ αλάτι σε ένα μικρό μπολ.
Αφαιρούμε τα εντόσθια αν υπάρχουν, κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες, πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο.
Το τρίβουμε καλά μέσα έξω με το μείγμα σουμάκ –αλάτι.
Δένουμε τις φτερούγες και τα μπούτια κάτω από το σώμα.
Ανακατεύουμε τον μάραθο, το κρεμμύδι και το λάδι σε ένα βαθουλό ταψί και τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα επάνω, επάνω στα λαχανικά.
Ανακατεύουμε τη μελάσα ροδιού με το μέλι, το χυμό ροδιού και το πιπέρι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά ώσπου να ελαττωθεί κατά το 1/3.
Το αφήνουμε στην άκρη.
Ψήνουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά για 20 λεπτά.
Γυρίζουμε το κοτόπουλο από την άλλη μεριά, ανακατεύουμε τα λαχανικά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ακόμα.
Γυρίζουμε το κοτόπουλο άλλη μια φορά (το στήθος προς τα πάνω) και ανακατεύουμε και πάλι τα λαχανικά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160° C. Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μισό μείγμα του ροδιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να γλασαριστεί η πέτσα και να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μια επιφάνεια κοπής και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Το κόβουμε σε μερίδες προσέχοντας να μην χαλάσουμε τη γλασαρισμένη πέτσα και και το βάζουμε σε πιατέλα με την πέτσα προς τα πάνω.
Τοποθετούμε τριγύρω τα λαχανικά και περιχύνουμε το κρέας και τα λαχανικά με το γλάσο με τα σπόρια του ροδιού.
* Αν δεν βρούμε στην αγορά έτοιμη μελάσα ή πετιμέζι ροδιού, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας: βράζουμε 4 φλ.
χυμό ροδιού σε μέτρια θερμότητας μέχρι να πήξει αρκετά (να στέκεται στο πίσω μέρος ενός κουταλιού), γύρω στα 45 -50 λεπτά. Θα μας δώσει περίπου ½ φλ.
μελάσα ροδιού.
Διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο μέχρι 3 μήνες.
Α.Τ.