Υλικά
1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής γύρω στα 1700 γρ. σε κομμάτιαΥλικά για 4 άτομα
300 γρ. φρέσκες μορχέλες (ή 100 γρ. αποξηραμένες)
100 ml κονιάκ ή μπράντι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
250 ml κρέμα γάλακτος
φρέσκο βούτυρο, ελαιόλαδο
μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε προσεκτικά τις φρέσκες μορχέλες με το ειδικό βουρτσάκι και τις σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε 1 κ.σ βούτυρο μαζί με 2 κ.σ ελαιόλαδο.
Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένες, τις μουλιάζουμε προηγουμένως σε χλιαρό νερό για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια σοτάρουμε (κρατάμε στραγγισμένο το νερό που μούλιασαν).
Πρσοθέτουμε στα μανιτάρια την κρέμα και κρατάμε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε βούτυρο με ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Προσθέτουμε το κονιάκ και φλαμπάρουμε (ανάβουμε και περιμένουμε να σβήσει η φλόγα).
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1/2 φλ.
τσ.
νερό (ή το νερό των μανιταριών), αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, περίπου 40'.
Τότε προσθέτουμε την κρέμα με τα μανιτάρια και συνεχίζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15'.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλουμε, ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε με φρέσκες ταλιατέλες με βούτυρο ή με λευκό ρύζι.