Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο γύρω στα 1700 γρ. Υλικά
½ φλ. ρύζι καρολίνα
τα συκωτάκια του κοτόπουλου (αν δεν έχει, 200γρ. συκωτάκια πουλιών)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
2 κ.σ. κουκουνάρια καβουρδισμένα
2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
χυμός 1 πορτοκαλιού
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
4 γαρύφαλλα
8 μέτρια καρότα καθαρισμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο και το αλείφουμε μέσα έξω με τον χυμό του πορτοκαλιού.
Ζεματίζουμε τα συκωτάκια σε βραστό νερό για 3 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια μαζί με την κανέλλα, ρίχνουμε το ρύζι και τα συκωτάκια, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το μπράντι και μόλις εξατιμισθεί, ρίχνουμε ¾ φλ.
νερό.
Όταν σωθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαϊντανό και τις σταφίδες. Γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου, το ράβουμε και δένουμε τα πόδια και τις φτερούγες επάνω στο σώμα.
Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα 1,5 lt νερό, το κρεμμύδι κομμένο σταυρωτά με τα γαρύφαλλα καρφωμένα επάνω και τα καρότα.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε 1 κ.σ αλάτι.
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε περίπου 90 λεπτά.
Το βγάζουμε στραγγιστά από την κατσαρόλα σε βαθουλή πιατέλα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε τις κλωστές, αδειάζουμε τη γέμιση στην πιατέλα, κόβουμε το κρέας σε μερίδες και σερβίρουμε με λεμόνι.
Περνάμε τα καρότα μαζί με τον ζωμό από τη μουλινέτα ή το μπλέντερ και φτιάχνουμε καροτόσουπα για να συνοδεύσουμε το φαγητό.
Α.Τ.