Υλικά
250 γρ. ρεβίθια Υλικά
1 κ.σ. σόδα σε σκόνη
1 πατάτα 250 γρ.
3 αβγά
¾ φλ. ξερός δυόσμος τριμμένος
½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. κόλιανδρο τριμμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
400 γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βάζο*
150 γρ. ντοματοπελτές
1 κ.σ. μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα
1 - 1½ κ.γ. ζάχαρη
3 κ.σ. λευκό ξύδι
¾ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη σόδα σε ζεστό νερό και μουλιάζουμε τα ρεβίθια από την προηγουμένη ημέρα.
Την επομένη ημέρα προθερμαίνουμε τοn φούρνο στους 180ο C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Βράζουμε την πατάτα και περνάμε τα ρεβίθια μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο από τη μουλινέτα.
Τα βάζουμε σε μπολ μαζί με την πατάτα λιωμένη με το πιρούνι, το ελαιόλαδο, τα αβγά χτυπημένα, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε να γίνουν ένα μείγμα που να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε το μείγμα στο σχήμα που έχουν τα σουτζουκάκια, τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα πατάμε ελαφρά με την παλάμη μας.
Τα ψήνουμε για 15 λεπτά από τη μια μεριά, τα γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκάστανο χρώμα.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα «πάπρικα».
Στραγγίζουμε τις πιπεριές, τις ξεπλένουμε και τις περνάμε από τη μουλινέτα.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με τον τοματοπολτό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και το μπούκοβο ή την καυτερή πάπρικα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η σάλτσα, περίπου 15 λεπτά.
Την αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε με τα ρεβιθοκεφτεδάκια.* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκες πιπεριές που έχουμε ψήσει στο φούρνο και ξεφλουδίσει.
A.T.