Follow us

Μπαρμπουνομακαρονάδα (του Νίκου Φωτιάδη)

Μπαρμπουνομακαρονάδα (του Νίκου Φωτιάδη)

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα

1½ κιλό μπαρμπούνια μεγάλα

1/3 φλιτζανιού ούζο

½ κ.γ. μπούκοβο

1 κιλό ντοματάκια Σαντορίνης κομμένα στη μέση

1 κ.γ. σπασμένους σπόρους κόλιαντρου

½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών κομμένες στη μέση και ξαρμυρισμένες

3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 ματσάκι βασιλικό πλατύφυλλο  ή ½ φλιτζάνι χοντροκομμένο

500 γρ. σπαγγέτι Νο 6

2 κ.σ. κάππαρη ξαρμυρισμένη

αλάτι

Για τον ζωμό

2 καρότα

1 κρεμμύδι

½ κ.σ. κόκκους πιπεριού

1 φύλλο δάφνης

1 μαραθόριζα

5 κλαράκια σέλινου

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα μπαρμπούνια από τα λέπια, τα βράγχια και τα εντόσθια, τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα φιλετάρουμε.

Τα κόβουμε στη μέση και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Βράζουμε τα κόκαλα σε ½ λίτρο νερό, αφαιρώντας με τρυπητή κουτάλα τον αφρό.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τον ζωμό και βράζουμε για περίπου μισή ώρα.

Σουρώνουμε τον ζωμό με ψιλό σουρωτήρι και τον ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα με λίγο αλάτι να πάρει μία βράση.

Ρίχνουμε τα μακαρόνια, τα ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν, γιατί το υγρό είναι λίγο για κανονικό βράσιμο μακαρονιών.

Βράζουμε μέχρι να κρατάνε, τα σουρώνουμε και διατηρούμε τον ζωμό σε βαθύ σκεύος.

Παράλληλα βάζουμε τα ντοματάκια σε ταψί με λίγο λάδι, αλάτι και λίγο από το σκόρδο.

Τα ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15 λεπτά στη μεσαία σχάρα.

Όταν όλα είναι έτοιμα, παίρνουμε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ή ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε το υπόλοιπο σκόρδο σε ελαιόλαδο.

Μόλις αρχίζει να τσιτσιρίζει, προσθέτουμε το κόλιαντρο και αφήνουμε μέχρι να ροδίσει το σκόρδο.

Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να βράσει και να μείνει το μισό για να φύγει η αλκοόλη.

Προσθέτουμε τα μπαρμπούνια, το μπούκοβο και αφήνουμε να αχνιστούν για 2 λεπτά.

Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα μπαρμπούνια και τα κρατάμε ζεστά σε μια πιατέλα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ντοματάκια, τις ελιές, την κάππαρη και τον βασιλικό, ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε προσεκτικά να πάνε παντού τα υλικά.

Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και τέλος ρίχνουμε τα αχνισμένα μπαρμπούνια.

Ανακατεύουμε με πολλή προσοχή να μην τα διαλύσουμε και σερβίρουμε.

Η σάλτσα πρέπει να έχει χυλώσει, χωρίς όμως να είναι πολύ πηχτή.

*Η συνταγή είναι του Νίκου Φωτιάδη από το βιβλίο του "Μουσικός Περίδρομος", εκδόσεις Τόπος.

Επίσης...

Απολαυστικές συνταγές με ζυμαρικά για κάθε περίσταση

Από κλασικά ιταλικά πιάτα μέχρι πιο μοντέρνες προτάσεις, ακολουθούν συνταγές που σίγουρα θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο.

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

Γιουβαρλάκια µε Χυλοπίτες

Η συνταγή για γιουβαρλάκια με χυλοπίτες.

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.