Υλικά
1 ½ κ. μοσχάρι σπάλα σε μερίδεςΥλικά
1 ½ κ. κυδώνια
¾ φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 ξυλαράκια κανέλας
3-4 γαρίφαλα
2-4 κόκκοι μπαχάρι
300 γρ. τριμμένη ντομάτα + 1 κ.σ. ντοματοπελτές
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
1 ½ κ. κυδώνια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το στεγνώνουμε.
Πλένουμε τα κυδώνια και τα τρίβουμε καλά να φύγει το «χνούδι» τους.
Τα κόβουμε σε "κυδωνάτες" φέτες χωρίς να βγάλουμε τη φλούδα, καθαρίζουμε τους σπόρους, τα βάζουμε σε λεκάνη και τα ραντίζουμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και διαλύουμε τον ντοματοπελτέ σε λίγο νερό.
Λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κυδώνια και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρώμα.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να γυαλίσει.
Σβήνουμε με κρασί, ξύνουμε με την κουτάλα τον πάτο να καθαρίσει τελείως και μόλις εξατμισθεί το κρασί ρίχνουμε καυτό νερό να φθάνει περίπου μέχρι τη μέση του φαγητού, χαμηλώνουμε στο ελάχιστον τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε 45 λεπτά.
Ρίχνουμε στο φαγητό τη ντομάτα, τον πελτέ, τα μπαχάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε άλλη μισή ώρα.
Προσθέτουμε τα κυδώνια και τη ζάχαρη, δοκιμάζουμε το αλάτι, κουνάμε την κατσαρόλα (δεν ανακατεύουμε για να μην λιώσουν τα κυδώνια) και μαγειρεύουμε άλλα 20 -30 λεπτά, μέχρι να τρυπιούνται τα κυδώνια με ένα μυτερό μαχαίρι.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε 2 κ.σ χυμό λεμονιού στο τέλος.
Ταιριάζει με λευκό ρύζι ή χυλοπίτες.
Α.Τ.