Υλικά
1 ½ κ. μέτριες γαρίδες Υλικά
1 ½ κ. φρέσκα κρεμμυδάκια
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
¾ φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. φρέσκο άνηθο πολύ ψιλοκομμένο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες
1 μέτρια ντομάτα σε κύβους
½ φλ. ούζο
1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
1 κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες, βγάζουμε τη μαύρη «φλέβα» της ράχης και κρατάμε τα κεφάλια.
Τις βράζουμε για 2 λεπτά σε αλατισμένο νερό ίσα να τις σκεπάζει μαζί με μια φλούδα λεμονιού, τις στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια μήκους 5 εκ.
(αν το λευκό μέρος είναι πολύ παχύ το κόβουμε κατά μήκος στα δύο). Ζεσταίνουμε σε καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) 1/3 φλ.
ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με τα κεφάλια από τις γαρίδες, το ολόκληρο πιπέρι και τη ντομάτα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν χρώμα και να αρχίσουν να «πιάνουν» στον πάτο της κατσαρόλας.
Σβήνουμε με το ούζο ξύνοντας καλά τον πάτο με ξύλινη σπάτουλα και όταν εξατμισθεί, ρίχνουμε τον ζωμό που είχαμε κρατήσει όταν βράσαμε τις γαρίδες.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις γαρίδες και το μπούκοβο, μεταφέρουμε την κατσαρόλα επάνω στην εστία, ανεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά για 1-2 λεπτά για να ενωθούν τα υλικά. Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως, είτε σκέτο είτε μαζί με κους κους πασπαλισμένο με τον άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Α.Τ.