Υλικά
400 γρ. μέτριο ή χοντρό κριθαράκι Υλικά
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά ή brown)
1300 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλ. αγελαδινό βούτυρο
250 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
1/4 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 φλ. το πράσινο από ένα κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρούμε το ποδαράκι και το κόβουμε στη μέση, κόβουμε σε φέτες τα καπελάκια.
Βάζουμε τον ζωμό ή το νερό σε κατσαρολάκι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε το υγρό να σιγοβράζει.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να αλειφθεί καλά από το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε μια κουτάλα της κουζίνας από τον καυτό ζωμό ή το νερό, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς που και που μέχρι σχεδόν να σωθεί ο ζωμός.
Προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για 8 λεπτά.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί τελείως, προσθέτουμε μια κουτάλα της κουζίνας από τον καυτό ζωμό ή το νερό, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι σχεδόν να σωθεί ο ζωμός.
Ρίχνουμε άλλη μια κουτάλα της κουζίνας ζωμό και μαγειρεύουμε άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει το κριθαράκι al dente αλλά να έχει ακόμα ζωμό το φαγητό.
Kλείνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε από την εστία, ρίχνουμε 3 -4 κ.σ παρμεζάνα και 2 κ.σ βούτυρο και ανακατεύουμε γερά.
Σερβίρουμε αμέσως προσφέροντας πρόσθετη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανό και κρεμμυδάκι για πασπάλισμα.
Α.Τ.