Υλικά
1 κ. άγρια χόρτα ή σπανάκι ή σπανάκια και λάπαθα ή σπανάκι και σέσκουλαΥλικά
1 κ. συκωταριά από αρνί η κατσίκι
400 γρ. εντεράκια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε την συκωταριά και την ζεματίζουμε για 2 -3 λεπτά σε βραστό νερό.
Τη βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.
Πλένουμε και γυρίζουμε μέσα έξω τα εντεράκια.
Τα τρίβουμε με αλάτι, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, βράζουμε 500 ml νερό με ½ φλ.
ξύδι, τα ρίχνουμε μέσα, τα ζεματίζουμε 2-3 λεπτά και τα βγάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Ψιλοκόβουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια, ανακατεύουμε καλά να πάρουν λίγο χρώμα, ρίχνουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε πάλι, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά με μαγειρεύουμε γύρω στα 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει τελείως η συκωταριά και τα εντεράκια.
Προσθέτουμε λίγο καυτό νερό αν χρειασθεί.
Λίγα λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και διορθώνουμε το αλάτι.
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν πιει τα υγρά του και πήξει ελαφρά.
σημ.
συνταγή από την κουζίνα της Ρούμελης.
Α.Τ.