Υλικά
100 γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα (πορτσίνι)Υλικά
500 γρ. πέτουρα (ζυμαρικό)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ. ντομάτες
¾ φλ. ελαιόλαδο
1 γερή πρέζα ξερή ρίγανη
Τυρί Ανεβατό Γρεβενών ή φέτα Γρεβενών (αν θέλουμε)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη.
Μουλιάζουμε τα μανιτάρια σε 1 φλ.
χλιαρό νερό για 30-40 λεπτά (πρέπει να έχουν μαλακώσει τελείως).
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το υγρό τους.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά), τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε να σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 5 -7 λεπτά να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και το υγρό των μανιταριών (συμπληρώνουμε με βραστό νερό να έχουμε 1 φλ.), αλατίζουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει 30 λεπτά.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε λίγο βραστό νερό αν είναι πολύ πηχτή, ρίχνουμε τα πέτουρα και μαγειρεύουμε 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά (τα πέτουρα είναι πλατιές χυλοπίτες και δεν χρειάζονται πολύ βράσιμο). Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ανεβατό τυρί ή τη φέτα και σερβίρουμε.
Σημ.
Από την κουζίνα των Γρεβενών.
Α.Τ.