Υλικά
6 μεγάλα, χοντρά κολοκυθάκιαΥλικά
1 φλ. ρύζι καρολίνα
½ φλ. κουκουνάρια ελαφρά καβουρδισμένα
1 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 φλ. ψιλοκομμένος άνηθος
½ φλ. ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ξυσμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη
Ξύσμα 1 μέτριου λεμονιού
½ φλ. χυμός λεμονιού
1 ½ φλ. ε. π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ή φρέσκια ματζουράνα ή 1 κ.γ ξερή ρίγανη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια.
Τα αδειάζουμε με το ειδικό εργαλείο.
Ψιλοκόβουμε το ένα τρίτο της σάρκας και αφήνουμε την υπόλοιπη σάρκα ολόκληρη. Ζεσταίνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ½ φλ.ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σάρκα των κολοκυθιών και συνεχίζουμε το μαγείρεμα άλλα 8 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε δυο –τρεις φορές.
Ρίχνουμε ½ φλιτζάνι νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν τελείως.
Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αρωματικά, το κουκουνάρι και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε, αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε δίπλα –δίπλα σε μακρόστενο, βαθύ ταψάκι.
Στερεώνουμε ανάμεσά τους την υπόλοιπη ψίχα των κολοκυθιών.
Χτυπάμε το 1 φλ.
ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και ½ φλ.
καυτό νερό μαζί με τη φρέσκια ρίγανη ή τη ματζουράνα ή την ξερή ρίγανη και μια γερή πρέζα αλάτι να γίνουν σαν γαλάκτωμα και περιχύνουμε τα κολοκυθάκια.
Ψήνουμε για 1 ώρα.
Α.Τ.