Υλικά
Τον κορμό από ένα αρνί ή κατσίκι γύρω 3,5 -4 κ. με τη συκωταριά τουΥλικά
1 κ. ρύζι τύπου καρολίνα
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Από 1 κ.σ. μπαχάρι τριμμένο, κανέλλα τριμμένη, γαρύφαλλο τριμμένο
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τη συκωταριά και τη ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10 λεπτά.
Τη στραγγίζουμε και τη βάζουμε σε σουρωτήρι.
Μόλις χλιάνει, την κόβουμε σε κομματάκια σαν τη μαγειρίτσα.
Πλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το αρνί ή το κατσίκι και το αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω.
Το αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά, 1/3 φλ.
αλάτι, πιπέρι και τα μισά μπαχαρικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα γύρω στα 20 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε αρκετό καυτό νερό για να μισοψηθεί , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε άλλα 15 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά –η γέμιση πρέπει να έχει ζουμί και να μην είναι στεγνή.
Γεμίζουμε το αρνί με τη γέμιση και ράβουμε καλά το άνοιγμα από όλες τις ανοιχτές μεριές.
Το τρίβουμε με τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250ο C.
Το τυλίγουμε 4 φορές σε λαδόκολλα και μετά δύο φορές με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού μια σχάρα και ακουμπάμε επάνω το αρνί.
Ψήνουμε μια ώρα.
Μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150ο C και ψήνουμε όλη τη νύχτα.
(Σημ.
προσφέρεται στην Αστυπάλαια, στο πανηγύρι της Παναγίας της Πορταΐτισσας).
Α.Τ.