Υλικά
1 κ. μοσχάρι (σπάλα) ή γίδα (μπροστινό) με το κόκκαλο Υλικά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλ. ελαιόλαδο
500 γρ. σφιχτές ώριμες ντομάτες
1 ½ φλ. πλιγούρι
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τον τρίφτη.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρές μερίδες.
Το βράζουμε γύρω στις 2 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά με 1 ½ lt νερό και 1 κ.σ αλάτι μέχρι να μαλακώσει τελείως.
Βγάζουμε το κρέας στραγγιστά και κρατάμε τον ζωμό.
Σε καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν περίπου 7 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ρίγανη και την πάπρικα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 -4 λεπτά.
Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και 500 ml από τον ζωμό, ανακατεύουμε και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και ρίχνουμε το πλιγούρι.
Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει, ρίχνοντας αν χρειαστεί λίγο ζωμό.
Μόλις γίνει το πλιγούρι –δεν πρέπει να είναι στεγνό-, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρέας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Α.Τ.