Υλικά
200 γρ. soba νουντλςΥλικά
1 ματσάκι σπαράγγια καθαρισμένα βρασμένα al dente και κομμένα διαγωνίως σε κομμάτια 3 εκ.
200 γρ. snow peas ή φρέσκα πλατιά φασολάκια
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
3 κ.γ. σησαμέλαιο
3 κ.σ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ τριμμένη
500 γρ. μέτριες γαρίδες καθαρισμένες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
1 τρυφερό πράσινο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 ½ κ.σ. mirin ή λευκό ξηρό κρασί ή ξύδι από ρύζι ή sherry
2 κ.σ. ταμάρι ή σόγια σος
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και βράζουμε al dente τα φασολάκια.
Τα περνάμε αμέσως από κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
Τα κόβουμε διαγωνίως στα τρία.
Μαγειρεύουμε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε, τα περνάμε από κρύο νερό και τα ξαναστραγγίζουμε.
Τα μεταφέρουμε σε μεγάλη βαθουλή πιατέλα, προσθέτουμε τα σπαράγγια και τα φασολάκια και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ανακατεύουμε σε μπολ το mirin (ή το λευκό ξηρό κρασί ή το σέρι ή το ξύδι από ρύζι), το tamari (ή τη σόγια σος), το χυμό λεμονιού και το τζίντζερ. Ζεσταίνουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε τις γαρίδες για 2 λεπτά γυρίζοντάς τις με ξύλινη λαβίδα.
Τις βγάζουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε 2 –3 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τις γαρίδες και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του mirin.
Μαγειρεύουμε 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μεταφέρουμε τις γαρίδες στο μπολ με τα νουντλς και τα λαχανικά και ανακατεύουμε απαλά.
Βάζουμε το σουσάμι σε ρηχό πιάτο και ακουμπάμε επάνω τις φέτες του αβοκάντο και από τις δύο πλευρές να κολλήσει το σουσάμι επάνω στην κάθε πλευρά.
Μοιράζουμε τα νουντλς σε πιάτα, πασπαλίζουμε με το πράσινο κρεμμυδάκι, ακουμπάμε από λίγες φέτες αβοκάντο επάνω και σερβίρουμε.
A.T.