Υλικά
350 γρ. μεγάλο μακαρονάκι κοφτό ή πένες απλές ή ριγέ ή μακαρονάκι «αγκώνας» Υλικά
2 φλ. ψαχνό κοτόπουλου βραστό ή ψητό
1 φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλ. ψιλοκομμένο άνηθο
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
250 γρ. κασέρι
250 γρ. παρμεζάνα
250 γρ. πεκορίνο
Ασπράδια από 3 αβγά
½ φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 ½ φλ. γάλα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ξερό ή φρέσκο φύλλο δάφνης
1 κλαδάκι φρέσκο ή 1 κ.σ. ξερό θυμάρι
9 κόκκοι μαύρο πιπέρι
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος βάθους τουλάχιστον 8 εκ.
Βάζουμε 2 ½ φλ.
από το γάλα να πάρουν βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα το τουλουπάνι με τα αρωματικά.
Αφήνουμε το γάλα να αρωματισθεί όσο ετοιμάζουμε τα άλλα υλικά.
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, τα στραγγίζουμε και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά –δεν αφήνουμε να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το 1 φλ.
γάλα ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Αφαιρούμε από το υπόλοιπο γάλα τα αρωματικά βότανα και το ρίχνουμε στη σάλτσα όλο μαζί.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ζωηρά με αβγοδάρτη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε να λιώσουν.
Ρίχνουμε τμηματικά 4 -5 κ.σ από τη σάλτσα στη μαρέγκα χτυπώντας με τον αβγοδάρτη και γυρίζουμε όλο το μείγμα στην σάλτσα με τα τυριά.
Ανακατεύουμε ζωηρά και μεταφέρουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια.
Ρίχνουμε και το κοτόπουλο, τον μαϊντανό και τον άνηθο.
Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στο ταψί ή το πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε για 20 -25 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Α.Τ.