Υλικά
Για τη ζύμη Υλικά
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο
2 κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 αβγό
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
120 ml κρύο νερό
Για τη γέμιση
300 γρ. ξερά κρεμμύδια κόκκινα σε λεπτές φέτες
250 ml γάλα με πλήρη λιπαρά
300 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
1 κ.σ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν
10 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο πλυμμένο και στεγνωμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.Χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, την μπέικινγκ πάουντερ, την παρμεζάνα και τον κρόκο του αβγού και δουλεύουμε το μείγμα τρίβοντας με τα δάχτυλα, μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
Ρίχνουμε σιγά -σιγά το νερό -2 κ.σ κάθε φορά- και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σχηματισθεί μια ζύμη (ίσως δεν χρειασθεί όλο το νερό).
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.Βάζουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με νερό να φθάνει 1 εκ.
πάνω από την επιφάνειά τους και τα σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μαλακώσουν.
Τα πασπαλίζουμε με 2 κ.σ αλεύρι, ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά και προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
Σιγοβράζουμε 2 -3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει πολύ ελαφρά το μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, τη μουστάρδα, το πιπέρι καγιέν και τα φύλλα του φασκόμηλου ψιλοκομμένα.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 25 εκ.
και βάθους 5 εκ., το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το τινάζουμε να φύγει το περισσό.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο.
Με τα ⅔ της ζύμης ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο με διάμετρο δυο φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού.
Ντύνουμε το ταψί με το φύλλο και το αφήνουμε να κρέμεται λίγο από έξω.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα, τρυπάμε τη βάση και τα πλαϊνά με πιρούνι πολλές φορές και βάζουμε επάνω όσπρια ή τις ειδικές μπίλιες για το ψήσιμο.
Ψήνουμε για 10 -15 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού.
Αλείφουμε με νερό τις άκρες της ψημένης ζύμης και ακουμπάμε επάνω το μικρότερο φύλλο.
Το κόβουμε γύρω-γύρω αν περισσεύει πολύ (όχι τελείως διότι θα μαζέψει όταν ψηθεί) και πιέζουμε με ένα πιρούνι για να ενωθούν τα φύλλα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε δύο μικρές τρύπες στο κέντρο της επιφάνειας της πίτας για να βγαίνει ο ατμός.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το ασπράδι ελαφρά χτυπημένο με 1 κ.σ νερό και ψήνουμε 25 -30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει η επιφάνεια χρυσοκάστανο χρώμα.
Α.Τ.