Follow us

Τυρόπιτα με κρεμμύδια και φασκόμηλο

Τυρόπιτα με κρεμμύδια και φασκόμηλο

Υλικά

Υλικά

Για τη ζύμη

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

120 γρ. βούτυρο

2 κ.γ μπέικινγκ πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

1 αβγό

50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

120 ml κρύο νερό

Για τη γέμιση

300 γρ. ξερά κρεμμύδια κόκκινα σε λεπτές φέτες

250 ml γάλα με πλήρη λιπαρά

300 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

1 κ.σ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν

10 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο πλυμμένο και στεγνωμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη.Χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι.

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, την μπέικινγκ πάουντερ, την παρμεζάνα και τον κρόκο του αβγού και δουλεύουμε το μείγμα τρίβοντας με τα δάχτυλα, μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.

Ρίχνουμε σιγά -σιγά το νερό -2 κ.σ κάθε φορά- και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σχηματισθεί μια ζύμη (ίσως δεν χρειασθεί όλο το νερό).

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.Βάζουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με νερό να φθάνει 1 εκ.

πάνω από την επιφάνειά τους και τα σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μαλακώσουν.

Τα πασπαλίζουμε με 2 κ.σ αλεύρι, ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά και προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.

Σιγοβράζουμε 2 -3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει πολύ ελαφρά το μείγμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, τη μουστάρδα, το πιπέρι καγιέν και τα φύλλα του φασκόμηλου ψιλοκομμένα.

Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 25 εκ.

και βάθους 5 εκ., το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το τινάζουμε να φύγει το περισσό.

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο.

Με τα ⅔ της ζύμης ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο με διάμετρο δυο φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού.

Ντύνουμε το ταψί με το φύλλο και το αφήνουμε να κρέμεται λίγο από έξω.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα, τρυπάμε τη βάση και τα πλαϊνά με πιρούνι πολλές φορές και βάζουμε επάνω όσπρια ή τις ειδικές μπίλιες για το ψήσιμο.

Ψήνουμε για 10 -15 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού.

Αλείφουμε με νερό τις άκρες της ψημένης ζύμης και ακουμπάμε επάνω το μικρότερο φύλλο.

Το κόβουμε γύρω-γύρω αν περισσεύει πολύ (όχι τελείως διότι θα μαζέψει όταν ψηθεί) και πιέζουμε με ένα πιρούνι για να ενωθούν τα φύλλα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε δύο μικρές τρύπες στο κέντρο της επιφάνειας της πίτας για να βγαίνει ο ατμός.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το ασπράδι ελαφρά χτυπημένο με 1 κ.σ νερό και ψήνουμε 25 -30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει η επιφάνεια χρυσοκάστανο χρώμα.

Α.Τ.

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, την μπέικινγκ πάουντερ, την παρμεζάνα και τον κρόκο του αβγού και δουλεύουμε το μείγμα τρίβοντας με τα δάχτυλα, μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.

Ρίχνουμε σιγά -σιγά το νερό -2 κ.σ κάθε φορά- και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σχηματισθεί μια ζύμη (ίσως δεν χρειασθεί όλο το νερό).

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.

πάνω από την επιφάνειά τους και τα σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μαλακώσουν.

Τα πασπαλίζουμε με 2 κ.σ αλεύρι, ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά και προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.

Σιγοβράζουμε 2 -3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει πολύ ελαφρά το μείγμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, τη μουστάρδα, το πιπέρι καγιέν και τα φύλλα του φασκόμηλου ψιλοκομμένα.

Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 25 εκ.

και βάθους 5 εκ., το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το τινάζουμε να φύγει το περισσό.

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο.

Με τα ⅔ της ζύμης ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο με διάμετρο δυο φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού.

Ντύνουμε το ταψί με το φύλλο και το αφήνουμε να κρέμεται λίγο από έξω.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα, τρυπάμε τη βάση και τα πλαϊνά με πιρούνι πολλές φορές και βάζουμε επάνω όσπρια ή τις ειδικές μπίλιες για το ψήσιμο.

Ψήνουμε για 10 -15 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού.

Αλείφουμε με νερό τις άκρες της ψημένης ζύμης και ακουμπάμε επάνω το μικρότερο φύλλο.

Το κόβουμε γύρω-γύρω αν περισσεύει πολύ (όχι τελείως διότι θα μαζέψει όταν ψηθεί) και πιέζουμε με ένα πιρούνι για να ενωθούν τα φύλλα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε δύο μικρές τρύπες στο κέντρο της επιφάνειας της πίτας για να βγαίνει ο ατμός.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το ασπράδι ελαφρά χτυπημένο με 1 κ.σ νερό και ψήνουμε 25 -30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει η επιφάνεια χρυσοκάστανο χρώμα.

Α.Τ.

Επίσης...

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.