Υλικά
1 πακέτο σφολιάταΥλικά
500 γρ. μανιτάρια λευκά πολύ φρέσκα
1 κ. πράσα ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος)
1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
100 γρ. έμενταλ τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
2 αβγά
¼ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο σύμφωνα με τη συσκευασία.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, κόβουμε την άκρη από το ποδαράκι, το χωρίζουμε από το καπέλο και τα κόβουμε όλα σε φετάκια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια, ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Σβήνουμε με το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, τον άνηθο και τα τυριά, αλατίζουμε προσεκτικά, ρίχνουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.
Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο γάλα.
Καλό είναι να ανοίξουμε λίγο το έτοιμο φύλλο με τον πλάστη επάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
Στρώνουμε ένα φύλλο σφολιάτα σε πυρίμαχο σκεύος και το αφήνουμε να περισσεύει έξω από τα χείλη του.
Στρώνουμε επάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.
Γυρίζουμε και τα δυο φύλλα μαζί προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα κορδόνι.
Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε 40 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Αφήνουμε την πίτα 15 λεπτά πριν την κόψουμε.
Α.Τ.Updated: 14/09/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 09/11/17