Υλικά
Για τους κεφτέδες Υλικά
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φλ. ντομάτα
1 μέτριο κρεμμύδι ξυσμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
¾ φλ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 αβγά χτυπημένα
1 κ.σ. μπούκοβο
⅓ φλ. λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα κυδώνια
3 μεγάλα κυδώνια
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
½ κ.γ. τριμμένη κανέλα
Για το μαγείρεμα
Αλεύρι
Ελαιόλαδο
6 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
Αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια και κόβουμε σε 4 κομμάτια το κάθε μισό.
Τα αλείφουμε με τον χυμό του ενός λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε λεκάνη και ζυμώνουμε καλά, μέχρι το μείγμα να μην κολλάει στα χέρια μας.
Πλάθουμε τους κεφτέδες στο σχήμα που έχουν τα σουτζουκάκια και τους αλευρώνουμε.
Ζεσταίνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο (περίπου 1 ½ εκ.) και τους τηγανίζουμε γυρίζοντας τους συχνά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σουρώνουμε το λάδι και το ξαναβάζουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε τα κυδώνια.
Τα σοτάρουμε γύρω στα 10 λεπτά γυρίζοντάς τα μια φορά προσεκτικά, για να ροδίσουν χωρίς να λιώσουν.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα και μαγειρεύουμε κουνώντας το τηγάνι για 5-6 λεπτά, μέχρι να γλασαριστούν.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα και επιστρέφουμε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι.
Τα ζεσταίνουμε κουνώντας το τηγάνι έτσι, ώστε να αλειφθούν ελαφρά με το μείγμα ελαιόλαδο -βούτυρο- ζάχαρη.
Τα μεταφέρουμε στην πιατέλα με τα κυδώνια και σερβίρουμε το φαγητό πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Α.Τ.