Υλικά
500 γρ. μέτρια φασόλια βρασμένα Υλικά
1,5 κ. ζωντανά μύδια στο κέλυφος
¾ φλ. παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ώριμη μεγάλη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη (300 γρ.)
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
1 καυτερή πιπερίτσα χωρίς σπόρους και μεμβράνες ψιλοκομμένη
¾ φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Ξύνουμε καλά τα μύδια να καθαρίσει το κέλυφος και βγάζουμε το “μουστάκι” κρατώντας το ανάμεσα στα δάχτυλά μας και τη λάμα ενός μαχαιριού και τραβώντας το προς τα πλάγια.
Ζεσταίνουμε το ⅓ του φλ.
από το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα να κάψει και ρίχνουμε τα μύδια μαζί με τη μια σκελίδα σκόρδο.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε κουνώντας πού και πού την κατσαρόλα, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια, γύρω στα 7 λεπτά.
Πετάμε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει και βγάζουμε τη σάρκα από τα κελύφη (μπορούμε να τα κρατήσουμε και με τα κελύφη τους για πιο εντυπωσιακή παρουσίαση του πιάτου).
Τα κρατάμε στην άκρη μαζί με το ζουμί τους.
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε την άλλη σκελίδα σκόρδο, τη ντομάτα και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε για περίπου 8 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρουν μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μύδια και 2 κ.σ από το ζουμί τους.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, αναδεύουμε την κατσαρόλα (την κουνάμε κυκλικά) ρίχνουμε πιπέρι και τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Α.Τ.