Υλικά
500 γρ. κιμάς χοιρινός ή ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος ή από γαλοπούλαΥλικά
250 γρ. μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
100 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
2 -3 κ.σ. βούτυρο
4 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο ξυσμένο
Αλεύρι, ελαιόλαδο απαλό για τηγάνισμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τα μανιτάρια μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
Τα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον κιμά, τα ψίχουλα του ψωμιού, τους κρόκους χτυπημένος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός μέχρι να σχηματισθούν σκληρές κορφές.
Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα του κιμά και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο και το ανακατεύουμε απαλά.
Πλάθουμε τον κιμά στο σχήμα που έχουν τα σουτζουκάκια, με περίπου 7,5 εκ.
μήκος και 2,5 εκ.
διάμετρο.
Τα αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα bitki μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα γυρίζοντάς τα 2-3 φορές.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε σκέτα ή με πράσινη σαλάτα ή, παραδοσιακά, με παντζάρι τουρσί.
Σημ. πιάτο από την κουζίνα της Πολωνίας.
Α.Τ.