Υλικά
1 κ. φιλέτο ψαριού φρέσκο ή κατεψυγμένοΥλικά
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. βούτυρο
1 1/2 φλ. ρύζι τύπου Καρολίνα
3/4 φλ. κρασί λευκό
1/3 φλ. ανάμεικτα φρέσκα αρωματικά βότανα (δεντρολίβανο, ρίγανη, μαντζουράνα, λεβάντα, κλπ)
λίγες μικρές γαρίδες βρασμένες (αν θέλουμε)
1 κομμάτι αστεροδειδή γλυκάνισο (άν θέλουμε)
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Κόβουμε το ψάρι σε μεγάλα κομμάτια, το καθαρίζουμε από τυχόν κόκαλα, το πλένουμε, το αλατίζουμε και το βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο.
Σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο σε πολύ χαμηλή φωτιά να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το ρύζι και τον αστεροειδή γλυκάνισο (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε να αλειφθεί πολύ καλά με το βούτυρο.
Σβήνουμε με το κρασί, αλατίζουμε, ρίχνουμε 3 φλ.
καυτό νερό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε γύρω στα 15 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν τελείως το υγρό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το φαγητό να μείνει 10 λεπτά, προσθέτοντας και τις γαρίδες (αν χρησιμοποιήσουμε).
Εν τω μεταξύ, τηγανίζουμε το ψάρι σε ελαιόλαδο και βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.
Σουρώνουμε το λάδι που το τηγανίσαμε, κρατάμε 2 κ.σ και συμπληρώνουμε με φρέσκο ελαιόλαδο έτσι ώστε να έχουμε ½ φλ.
ελαιόλαδο.
Το βάζουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα και ζεσταίνουμε -όχι να κάψει.
Σερβίρουμε το ρύζι σε πιάτα, μοιράζουμε επάνω το ψάρι και περιχύνουμε με το λάδι και τα βότανα.
A.T.