Υλικά
Για τη ζύμη της τάρτας Υλικά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 γερή πρέζα αλάτι
⅓ φλ. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
300 γρ. βρασμένο ή ψημένο φιλέτο ψαριού σε μικρά κομματάκια
300 γρ. μπρόκολο βρασμένο σε μικρά κομματάκια
Για τη μπεσαμέλ
2 φλ. γάλα
6 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
6 κ.σ. αλεύρι
2 κρόκοι αβγών ελαφρά χτυπημένοι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη: αφήνουμε στο ψυγείο ένα βαρύ μπολ για μια ώρα.
Κοσκινίζουμε μέσα το αλεύρι και το αλάτι και ρίχνουμε το βούτυρο.
Τρίβουμε γρήγορα με τα δάχτυλα μέχρι να γίνουν σαν χονδρά ψίχουλα.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό πιέζοντας τη ζύμη με τις παλάμες μας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και τη στρώνουμε στη βάση και στα πλαϊνά μια ταρτιέρας.
Την τρυπάμε παντού με το πηρούνι και τη μισοψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Την αφήνουμε στην άκρη.Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε το γάλα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη μέχρι να ψηθεί και να πάρει ελαφρό καστανό χρώμα.
Ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά και συνεχώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 5-6 κ.σ από την μπεσαμέλ στους κρόκους, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ζεματιστούν.
Τους μεταφέρουμε στο κατσαρολάκι με την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε επάνω στη σβησμένη εστία.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο και το ψάρι.
Δοκιμάζουμε πάλι το αλάτι και γεμίζουμε την προψημένη τάρτα.
Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 15 λεπτά πριν σερβίρουμε την quiche ψαριού, κομμένη σε τρίγωνα.
Α.Τ.