Υλικά
Μια συσκευασία χοντρό χωριάτικο φύλλο Υλικά
1 φλ. ρύζι καρολίνα
1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μέτριο κρεμμύδι
500 γρ.τόνος κονσέρβας σε λάδι
2 μέτρια καρότα ξυσμένα
½ φλ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί
1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε τον τόνο με το λάδι του και την κανέλα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε 3 φλ.
νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό, δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε να κρυώσει.
Αν το ρύζι έχει πήξει πολύ προσθέτουμε λίγο καυτό νερό -το ρύζι χρειάζεται υγρά για να ψηθεί πλήρως και η γέμιση θα χάσει και άλλα υγρά στο ψήσιμο.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί, απλώνουμε ένα φύλλο στη βάση του ταψιού αφήνοντάς το να περισσεύει έξω από τα χείλη του.
Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.
Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και το γυρίζουμε προς τα μέσα ώστε να κλειστεί καλά η γέμιση.
Χαράζουμε την επιφάνεια, την αλείφουμε με λάδι, τη ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για 30 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C, ρυθμίζουμε τον φούρνο στη θέση που ψήνει μόνο από κάτω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να μείνει 15 λεπτά πριν την κόψουμε.
Α.Τ.