Υλικά
40 τρυφερά αμπελόφυλλα Υλικά
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
20 κ.γ. ρύζι Καρολίνα (1 κ.γ. για κάθε ντολμαδάκι)
½ φλ. ε. π. ελαιόλαδο
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1 φλ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
Χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι
Για το γιαούρτι
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
50 ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
¾ φλ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε τα φύλλα σε βραστό νερό, τα βγάζουμε στραγγιστά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Ζεταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκο) προσθέτουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε ελαφρά.
Συμπληρώνουμε με 1 ½ φλ.
καυτό νερό και πριν το απορροφήσει όλο προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ, τον άνηθο και τον δυόσμο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.
Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας μια-δυο σειρές αμπελόφυλλα και τοποθετούμε το ένα ντολμαδάκι δίπλα στο άλλο κυκλικά και σε στρώσεις.
Τοποθετούμε λαδόκολλα στην επιφάνεια, να εφάπτεται στα ντολμαδάκια, βάζουμε επάνω ένα πιάτο ανάποδα να τα κρατάει στη θέση τους, προσθέτουμε 3 φλ.
καυτό νερό και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 30-35 λεπτά.
Αν θέλουμε μια καπνιστή μυρωδιά στα ντολμαδάκια, μπορούμε (πριν τα σκεπάσουμε με τη λαδόκολλα) να τα καλύψουμε με 3-4 φέτες καπνιστό μπέικον.
Βγάζουμε τους ντολμάδες σε πιατέλα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιουρτιού: ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το γιαούρτι με τα υπόλοιπα υλικά χτυπώντας με τον αβγοδάρτη και σερβίρουμε δίπλα στα ντολμαδάκια.
(Συνταγή από το εστιατόριο “Γλυκάνισος” της Θεσσαλονίκης).