Υλικά
4 μέτρια σκουμπριά (250 γρ./το ένα περίπου) ή 2 μεγάλα σκουμπριά (500 γρ./το ένα περίπου)Υλικά
800 γρ. ώριμες ντομάτες ξυσμένες στη χοντρή μεριά του τρίφτη
10 φύλλα φρέσκος βασιλικός
1 κ.γ. άκοπο πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
½ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το σκουμπρί από τα εντόσθια.
Αλατίζουμε, μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το άκοπο πιπέρι, την κανέλα και αλάτι.
Μαγειρεύουμε επάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.
Μεταφέρουμε τη μισή σάλτσα σε ταψί που να χωράει τα ψάρια ίσα -ίσα, τα ακουμπάμε επάνω και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ξεφουρνίζουμε, καθαρίζουμε τα ψάρια και μεταφέρουμε το ψαχνό σε πιατέλα.
Αφαιρούμε από τη σάλτσα το άκοπο πιπέρι και τα κόκκαλα που ίσως υπάρχουν, προσθέτουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο, και περιλούουμε το ψάρι.
Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.
A.T.