Υλικά
250 γρ. πένες ριγέ ή κοφτό μακαρονάκι ή οποιοδήποτε άλλο κοντό ζυμαρικό με τρύπαΥλικά
250 γρ. μοτσαρέλα σε μεγάλες μπουκιές
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
20 πράσινες ελιές χωρίς το κουκούτσι κομμένες στη μέση
2 χοντρά κλωνάρια σέλερι καθαρισμένα από τις ίνες και κομμένα σε φέτες
2 μεγάλες πορτοκαλί ή κόκκινες πιπεριές καθαρισμένες και κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι σε λωρίδες
Για τη σάλτσα
¾ φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
⅓ φλ. φρέσκος χυμός λεμονιού
1 κ.γ άνηθος
1 πρέζα ξερή ρίγανη
1 πρέζα φυλλαράκια από φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ.σ. φυλλαράκια από φρέσκια λουΐζα
1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά να κρατάνε (al dente), τα σουρώνουμε, κρατάμε ½ φλ.
από το νερό που έβρασαν, τα ξεπλένουμε με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις ελιές, το κρεμμύδι, το σέλερυ και τις πιπεριές.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε προσεκτικά και αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: βάζουμε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο με το σκόρδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρώμα το σκόρδο και να βγάλει τα αρώματά του.
Αφαιρούμε το σκόρδο και μεταφέρουμε το ελαιόλαδο σε σέικερ μαζί με το λεμόνι, το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών, τα αρωματικά βότανα και το αλατοπίπερο.
Χτυπάμε για 2 -3 λεπτά μέχρι το λαδολέμονο να γίνει σαν γαλάκτωμα.
Το δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, το λεμόνι και τα αρωματικά ανάλογα με το γούστο μας.
Προσθέτουμε στη μακαρονοσαλάτα τη μοτσαρέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε προσεκτικά, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Α.Τ.