Follow us

Νιόκι γραβιέρας με μοσχαρίσια ουρά μπρεζέ και κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας (του σεφ Νικόλα Σταυρακάκη)

Νιόκι γραβιέρας με μοσχαρίσια ουρά μπρεζέ και κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας (του σεφ Νικόλα Σταυρακάκη)

Υλικά

Υλικά

2 κ. ουρά βοδινού σε κομμάτια

½ φλ. ηλιέλαιο

2 κρεμμύδια χοντροκομμένα

2 καρότα χοντροκομμένα

½ ματσάκι σέλινο

1 κ.σ. πελτέ

200 ml κόκκινο κρασί

10 κόκκοι μπαχάρι

10 κόκκοι πιπέρι

1 φύλλο δάφνη

1 κ.γ. κανέλα τριμμένη

½ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

Για τα νιόκι

1 κ. πατάτες για πουρέ

3 κρόκους αβγού

100 γρ. πατατάλευρο

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ αλάτι

100 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα

Για την κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας

80 γρ. γραβιέρα απλή

20 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα

160 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

60 γρ. γάλα πλήρες

20 γρ. ξερό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

60 γρ. βούτυρο

20 ml λευκό ξηρό κρασί

40 ml ζωμός κότας

1 κ.γ. κουταλάκι κορν φλάουρ

Για το σερβίρισμα

1 κ.γ. λάδι τρούφας

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την ουρά: θωρακίζουμε σε τηγάνι τα κομμάτια της ουράς με ηλιέλαιο και τα τοποθετούμε σε ένα ένα ταψί φούρνου.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο.

Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με κόκκινο κρασί.

Μοιράζουμε τα υλικά στο ταψί ανάμεσα στα κομμάτια της ουράς και προσθέτουμε ολόκληρα τα μπαχάρια, τη δάφνη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το πιπέρι.

Καλύπτουμε καλά πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο για 4 ώρες.

Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το ξεψαχνίζουμε, σουρώνουμε τη σάλτσα και χωρίζουμε σε μερίδες (60 γρ.

κρέας και 90 γρ.

σάλτσα/μερίδα).Ετοιμάζουμε τα νιόκι: βάζουμε τις πατάτες σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.

Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις περνάμε από χοντρή σίτα.

Τις μεταφέρουμε σε μια μπασίνα (ή ένα βαρύ μπολ), προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κόβουμε σε ραβδάκια 3-3 ½ εκ..

Ετοιμάζουμε την κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας: γιαχνίζουμε το κρεμμύδι σε βούτυρο, σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας και σιγοβράζουμε για 3 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και δένουμε με το κορνφλάουρ.

Πολτοποιούμε και προσθέτουμε το βούτυρο (παγωμένο).

Μεταφέρουμε την κρέμα σε κορνέ (σακούλα ζαχαροπλαστικής).

Για να σερβίρουμε, βάζουμε 5-6 νιόκι στο πιάτο, μια μερίδα από την βοδινή ουρά που τη σκεπάζουμε με τη σάλτσα της και στην κορυφή λίγη κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας.Πριν το σερβίρισμα ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι τρούφας.*Η συνταγή είναι του σεφ Νικόλα Σταυρακάκη από το εστιατόριο "Veneto" στο Ρέθυμνο.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με κόκκινο κρασί. Μοιράζουμε τα υλικά στο ταψί ανάμεσα στα κομμάτια της ουράς και προσθέτουμε ολόκληρα τα μπαχάρια, τη δάφνη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το πιπέρι. Καλύπτουμε καλά πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο για 4 ώρες. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το ξεψαχνίζουμε, σουρώνουμε τη σάλτσα και χωρίζουμε σε μερίδες (60 γρ. κρέας και 90 γρ. σάλτσα/μερίδα).Ετοιμάζουμε τα νιόκι: βάζουμε τις πατάτες σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις περνάμε από χοντρή σίτα. Τις μεταφέρουμε σε μια μπασίνα (ή ένα βαρύ μπολ), προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κόβουμε σε ραβδάκια 3-3 ½ εκ.. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και δένουμε με το κορνφλάουρ. Πολτοποιούμε και προσθέτουμε το βούτυρο (παγωμένο). Μεταφέρουμε την κρέμα σε κορνέ (σακούλα ζαχαροπλαστικής). Για να σερβίρουμε, βάζουμε 5-6 νιόκι στο πιάτο, μια μερίδα από την βοδινή ουρά που τη σκεπάζουμε με τη σάλτσα της και στην κορυφή λίγη κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας.Πριν το σερβίρισμα ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι τρούφας.*Η συνταγή είναι του σεφ Νικόλα Σταυρακάκη από το εστιατόριο "Veneto" στο Ρέθυμνο.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.