Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο 1400 γρ. κομμένο σε μερίδες, χωρίς πέτσαΥλικά
1 φλ. πλιγούρι
1 μέτριο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
500 ml ζωμός λαχανικών
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
½ φλ. ξερό δυόσμο ή φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο
Για τη γαρνιτούρα
10-15 ντοματίνια
250 γρ. φρέσκα φασολάκια (ή σπαράγγια)
Εκτέλεση
Κόβουμε τα ντοματάκια στη μέση και τα αφήνουμε να μαριναρισθούν σε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Νεροβράζουμε al dente τα φασολάκια ή τα σπαράγγια και τα στραγγίζουμε.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στη μουλινέτα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το λιωμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Το βγάζουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα.
Μετράμε τη σάλτσα -πρέπει να είναι 3 φλιτζάνια.
Αλλιώς, συμπληρώνουμε με καυτό νερό.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε το πλιγούρι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να γίνει τρυφερό και να απορροφήσει τη σάλτσα.
Αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ανακατεύουμε μέσα στο πλιγούρι τον δυόσμο ή τον μαϊντανό και το μοιράζουμε στα πιάτα μαζί με ένα κομμάτι κοτόπουλο.
Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με τα ντοματάκια και τα φασολάκια ή τα σπαράγγια. A.T.