Υλικά
2 φραγκόκοτες Υλικά
1 κ. λευκά μανιτάρια ή ανάμεικτα (λευκά, brown, αποξηραμένα πορτσίνι)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 πορτοκαλί πιπεριές καθαρισμένες και κομμένες σε οριζόντιες ροδέλες
¾ φλ. λευκό, ξηρό κρασί
1 φλ. ζωμός κότας
½ φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βούτυρο
10 φρέσκα φύλλα φασκόμηλο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις φραγκόκοτες, αφαιρούμε τυχόν πούπουλα, κόβουμε τα μπουτάκια και τις φτερούγες και το “καράβι” καθέτως στη μέση.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κομμάτια.
Αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τα λευκά μανιτάρια και τα κόβουμε στα τέσσερα αν είναι μεγάλα, στα δύο αν είναι μέτρια ή τα αφήνουμε ολόκληρα αν είναι μικρά και το ίδιο κάνουμε με τα brown, αν χρησιμοποιούμε.
Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό τα αποξηραμένα πορτσίνι (αν τα χρησιμοποιήσουμε) μέχρι να μαλακώσουν τελείως -συνήθως χρειάζεται γύρω στη μισή ώρα. Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να χάσουν σχεδόν τελείως τα υγρά τους.
Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τις φραγκόκοτες απ' όλες τις πλευρές -θέλουμε να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα. Τις αφαιρούμε και τις κρατάμε στην άκρη.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια και τα γυρνάμε προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε, ανεβάζουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, προσθέτουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν 30 λεπτά.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα φύλλα του φασκόμηλου και συνεχίζουμε το μαγείρεμα άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει λευκός ο χυμός αν τρυπήσουμε το στήθος με την κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού, προσέχοντας να μην παραψηθεί.
Σερβίρουμε με νερόβραστο ρύζι μπασμάτι.Α.Τ.