Υλικά
700 γρ. βακαλάος ξαρμυρισμένοςΥλικά (για 7 - 8 μερίδες)
2 κρεμμύδια
500 γρ. ρύζι άσπρο, καρολίνα
2 κ.σ. τοματοπελτές
180 ml ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Μαυροπίπερο τριμμένο
Μπαχάρι τριμμένο
Εκτέλεση
Βράζουμε ελαφρώς τον βακαλάο και τον ξεκοκαλίζουμε.
Δεν πετάμε το ζουμί, επειδή θα το χρησιμοποιήσουμε στο πιλάφι.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε πολύ ψιλά -όσο ψιλότερα τα κόψουμε, τόσο το καλύτερο.
Μάλιστα, μετά το κόψιμο μπορούμε να τα τρίψουμε με το χέρι μας για να μαλακώσουν περισσότερο.
Βάζουμε στη φωτιά έναν μικρό ταβά με το λάδι μας και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα οποία, επειδή τα έχουμε τρίψει, θα ροδίσουν γρήγορα και αργότερα, στο βράσιμο, θα λιώσουν.
Προσθέτουμε το ζουμί από το ψάρι, που βράσαμε και το αφήνουμε να βράσει μαζί με τα κρεμμύδια επί δεκαπέντε λεπτά.Παράλληλα, πλένουμε το ρύζι και το ρίχνουμε στον ταβά, ενώ συγχρόνως προσθέτουμε και τα καθαρισμένα κομμάτια του βακαλάου, καθώς και τα μπαχαρικά, μαζί με τον τοματοπελτέ, που τον έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό.
Βάζουμε επιπλέον την κατάλληλη ποσότητα νερού, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σύνολο να βράσει για δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά.
Αργότερα, κατεβάζουμε από τη φωτιά τον ταβά και ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε το ρύζι και το σκεπάζουμε για να φουσκώσει.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του μοναχού Επιφάνειου "Μαγειρική του Αγίου Όρους", εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.