Υλικά
1 χταπόδι έως 1,5 κιλόΥλικά (για 6 μερίδες)
500 γρ. μακαρόνια κοφτά
2 κρεμμύδια ξερά
3 με 4 σκελίδες σκόρδο
200 ml ελαιόλαδο*
6 ως 7 ντομάτες ώριμες
Μαυροπίπερο, κόκκινο γλυκό πιπέρι
Κύμινο, ελαιόλαδο, αλάτι
Εκτέλεση
Bράζουμε το χταπόδι και το κόβουμε κομματάκια μήκους ενάμισι με δύο εκατοστά.
Kαθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα ψιλοκόβουμε και τα τοποθετούμε σ’ έναν ταβά μαζί με το λάδι, να τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά.
Aφού ροδίσουν, βάζουμε μισό λίτρο νερό και τις ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη.
Προσθέτουμε μια κουτάλα χταποδόζουμο και όλα τα μπαχαρικά μαζί και το αλάτι.
Mόλις πάρει μια βράση, το μεταφέρουμε σε κάποιο πυρέξ ή σ’ ένα ταψί.
Eκεί, προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και το μακαρονάκι και τα ανακατεύουμε καλά.
Tο βάζουμε στον φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180° για τριάντα ως σαράντα λεπτά, ώστε να ρουφήξει τα ζουμιά του, και τότε θα είναι έτοιμο το φαγητό μας.
*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του μοναχού Επιφάνειου "Μαγειρική του Αγίου Όρους", εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.