Υλικά
1 κ. καλαμάρια ή θράψαλαΥλικά
250 γρ. βρασμένα ρεβίθια
500 γρ. στριφτάρια (ζυμαρικά)
500 ml δυνατό ζωμό λαχανικών
¾ φλ. τριμμένο κρεμμύδι
1 κ.σ. κύμινο τριμμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα καλαμάρια ή τα θράψαλα: τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε το κόκαλο, τα μάτια και τα σκληρά τμήματα και ξεχωρίζουμε τα ποδαράκια.
Τα πλένουμε σχολαστικά, τα κόβουμε σε λωρίδες και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
Βάζουμε το κρεμμύδι σε κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο και μόλις κάψει όσο πρέπει προσθέτουμε τα καλαμαράκια ή τα θράψαλα και τα ποδαράκια τους μαζί με τον ζωμό και το κύμινο.
Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια.
Ρίχνουμε τα ρεβίθια στο φαγητό και μαγειρεύουμε 5 λεπτά ακόμα.
Διαλύουμε 1 κοφτή κ.σ κορνφλάουρ σε ελάχιστο νερό και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε να ενωθούν και ρίχνουμε το μείγμα στη σάλτσα.
Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να πήξει ελαφρά.
Βράζουμε τα στριφτάρια σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και κρατάμε ½ φλ.
από το νερό που έβρασαν.
Τα ξαναγυρίζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα.
Ανακατεύουμε προσεκτικά -αν είναι πολύ πυκνή η σάλτσα προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με το δεντρολίβανο.
Σερβίρουμε αμέσως, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Α.Τ.