Follow us

Ριζότο σουπιάς

Ριζότο σουπιάς

Υλικά

Υλικά (για 6 μερίδες)

Για τη σουπιά

1 κ. σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια

(κρατάμε το μελάνι τους)

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

3 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες

1 ξύλο κανέλας

5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. πελτές ντομάτας.

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

100 γρ. φρέσκο βούτυρο

1 κ.σ. μελάνι σουπιάς

150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα: φρέσκα φύλλα από νεαρό σπανάκι και τριμμένη φέτα

500 ml ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τις σουπιές: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε πρώτα τις σουπιές ανακατεύοντας συχνά.

Προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά το σοτάρισμα.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουνε δυο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κανέλα, τις ντομάτες και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε με 1 ποτήρι καυτό νερό.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σκεπασμένο σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά .Ετοιμάζουμε το ριζότο: σε χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε το άλλο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και στο τέλος ρίχνουμε σταδιακά 500 ml καυτό νερό ανακατεύοντας μέχρι να το πιει όλο και να είναι σχεδόν έτοιμο.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το ριζότο στην κατσαρόλα με τις σουπιές.

Προσθέτουμε 150 -200 ml καυτό νερό και αφήνουμε να βράσει για 6-8 λεπτά ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι, τον άνηθο, το βούτυρο και την παρμεζάνα και στο τέλος το μελάνι σουπιάς (διαλυμένο καλά σε λίγο νερό και στραγγισμένο σε λεπτό σουρωτήρι).

Ανακατεύουμε το ριζότο δυνατά για να δέσει και σερβίρουμε γαρνίροντας με το σπανάκι και τη φέτα.

*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Μασσαλία" στη Θεσσαλονίκη.

Προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουνε δυο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κανέλα, τις ντομάτες και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε με 1 ποτήρι καυτό νερό. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σκεπασμένο σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά .Ετοιμάζουμε το ριζότο: σε χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε το άλλο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και στο τέλος ρίχνουμε σταδιακά 500 ml καυτό νερό ανακατεύοντας μέχρι να το πιει όλο και να είναι σχεδόν έτοιμο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το ριζότο στην κατσαρόλα με τις σουπιές. Προσθέτουμε 150 -200 ml καυτό νερό και αφήνουμε να βράσει για 6-8 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι, τον άνηθο, το βούτυρο και την παρμεζάνα και στο τέλος το μελάνι σουπιάς (διαλυμένο καλά σε λίγο νερό και στραγγισμένο σε λεπτό σουρωτήρι). Ανακατεύουμε το ριζότο δυνατά για να δέσει και σερβίρουμε γαρνίροντας με το σπανάκι και τη φέτα.

Επίσης...

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.