Υλικά
2 κ. βλίταΥλικά
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 μέτριες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μπαστουνάκια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες πολτοποιημένες στον πολυκόφτη
½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
150gr ξύγαλο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και αλατίζουμε ελαφρώς.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο, τις πατάτες και την κόκκινη πιπεριά και μαγειρεύουμε συνεχίζοντας να ανακατεύουμε για 5 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τα βλίτα λίγα-λίγα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα και πιπέρι.
Τέλος, προσθέτουμε τον μάραθο και τη φρέσκια ντομάτα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα και δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε τα βλίτα με ένα “κενέλ”(ή κουταλιά) ξύγαλο.*H συνταγή είναι του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, από το εστιατόριο "Χαρούπι" στη Θεσσαλονίκη.