Υλικά
1 κ. φιλέτο λευκού ψαριού φρέσκου ή κατεψυγμένου (μπακαλιάρος, λαβράκι, γλώσσα) βρασμένο ή ψημένο Υλικά
150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 αβγά
1 κ.σ. σκόρδο λιωμένο
1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
1 κ.γ κόλιανδρο τριμμένο
3 κ.σ. κρασί
3 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα κάρι
2 κ.σ. κάρι σε σκόνη
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι λιωμένο στη μουλινέτα
⅓ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κοφτή πελτές ντομάτας
1 κ.σ. φουσκωτή δυόσμος ξερός -αν θέλουμε
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε προσεκτικά όλα τα κόκαλα και τις πέτσες.
Χωρίζουμε τη σάρκα με τα δάχτυλα σε όσο πιο μικρά κομματάκια γίνεται και τη μεταφέρουμε σε λεκανίτσα.
Προσθέτουμε τη φρυγανιά, τα αβγά χτυπημένα, το κρασί, το σκόρδο, το κύμινο και τον κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να πλάθεται.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμα.
Πλάθουμε σε στρογγυλούς κεφτέδες στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού, και τους αλευρώνουμε ελαφρά.
Τους αφήνουμε στην άκρη πάνω σε λαδόκολλα.
Ζεσταίνουμε 2 εκ.
ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τους κεφτέδες, γυρίζοντάς τους προσεκτικά με λαβίδα, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σουρώνουμε το ελαιόλαδο που χρησιμοποιήσαμε, κρατάμε ½ φλ., καθαρίζουμε το τηγάνι και βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το κάρι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντας μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα.
Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1 ½ φλ.
καυτό νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι τα κεφτεδάκια.
Κουνάμε κυκλικά το τηγάνι, αν είναι πολύ πηχτή η σάλτσα προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ακόμα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο, αν θέλουμε, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε το φαγητό όπως είναι ή μαζί με μπασμάτι ή με πλιγούρι.
Α.Τ