Υλικά
1 κιλό μέτριες πατάτες
800 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο ή τα κλασικά άσπρα (de Paris)
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ
4-5 φυλλαράκια ξερό φασκόμηλο
4-5 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τα μανιτάρια στη μέση: όλο το μυστικό της νοστιμιάς τους είναι να μην τα ψιλοκόψουμε, αλλά να τα αφήσουμε ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε στη γάστρα τις πατάτες, τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε, κατά προτίμηση με το χέρι, να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Ψήνουμε για 1½ ώρα με τη γάστρα σκεπασμένη.
Αφαιρούμε το καπάκι, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και αφήνουμε τη γάστρα για ελάχιστα λεπτά στον φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί, χωρίς να ψηθεί.
Tις σερβίρουμε και σαν κύριο πιάτο, μαζί με μια πράσινη σαλάτα, ή συνοδεύουμε οποιοδήποτε κρέας ή κοτόπουλο.
Tip
Από μυρωδικά, βάζετε όποια έχετε και όποια σας αρέσουν περισσότερο.