Υλικά
6 φλάσκες μελιτζάνες
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
400 γρ. τριμμένες ντομάτες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γλ. ξερό βασιλικό
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
1 λίτρο γάλα
3 κρόκους
100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Εκτέλεση
Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση, χαράξτε τις στην κομμένη επιφάνεια, βάλτε τις σε ένα ταψί και ραντίστε τις με ελαιόλαδο. Ψήστε τις στους 200°C για 30'.
Όταν ψηθούν, πατήστε την ψίχα τους με ένα κουτάλι για να κάνετε το άνοιγμα στο οποίο θα βάλετε τον κιμά. Αλατοπιπερώστε τις.
Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Ρίξτε τον κιμά και συνεχίστε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει. Ρίξτε μετά τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και τον ξερό βασιλικό, αλατοπιπερώστε και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 25'.
Προσθέστε τον μαϊντανό και ανακατέψτε. Μοιράστε το μείγμα του κιμά στις μελιτζάνες.
Ετοιμάστε την μπεσαμέλ: Βάλτε στην κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και μετά ρίξτε το αλεύρι, ανακατέψτε για να ενωθούν τα υλικά και ρίξτε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει το μείγμα.
Αφήστε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η σάλτσα. Ρίξτε τους κρόκους και την κεφαλογραβιέρα και ανακατέψτε.
Με ένα κορνέ απλώστε την μπεσαμέλ επάνω από τον κιμά στις μελιτζάνες. Ψήστε στους 180°C για 30'.
Tip
Η γυαλιστερή φλούδα και το φρεσκοκομμένο κοτσανάκι είναι σημάδια φρεσκάδας στις μελιτζάνες.