Υλικά
500 γρ. μέτρια ή μικρά ξερά φασόλια
½ λάχανο σε χοντρές λωρίδες
3 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
1 μικρό ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αποβραδίς μουλιάζουμε τα φασόλια. Την επομένη τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν σχεδόν εντελώς. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα γιουβέτσι ή σε οποιαδήποτε γάστρα βάζουμε τα φασόλια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και στο τέλος προσθέτουμε το λάχανο και φέρνουμε 2-3 βόλτες.
Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε στη γάστρα τα λαχανικά.
Προσθέτουμε την πάπρικα, το ελαιόλαδο και το ρύζι μαζί με 1 ποτήρι από το ζουμάκι των φασολιών. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να γίνει το ρύζι, αλλά να κρατάει λίγο.
Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το φαγητό να πάρει κρούστα άλλη ½ ώρα.
Tip
Γίνεται και με ρεβίθια. Για μεγαλύτερη νοστιμιά, τρίβουμε για λίγο το λάχανο στο τρυπητό μαζί με αλάτι και λεμόνι, το στύβουμε, το ξεπλένουμε και το προσθέτουμε στο σοτάρισμα στυμμένο ξανά.