Υλικά
320 γρ. ρύζι
2 μέτριες μελιτζάνες
1 κολοκυθάκι
1 κρεμμύδι
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
1,5 λίτρο ζωμό χορταρικών
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. κοφτή βούτυρο για το τσιγάρισμα της «βάσης»
λίγο ελαιόλαδο, για το ψήσιμο της μελιτζάνας
λίγο ακόμη ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των λαχανικών
3 κ.σ. τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι
αλάτι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις πλένουμε καιτις κόβουμε κατά μήκος, σε πολύ λεπτές φέτες, προσέχοντας να μη μας κοπούν, τις χρειαζόμαστε ολόκληρες.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι, αλείφουμε το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε εκεί μέσα τις φέτες μελιτζάνας.
Εάν χρησιμοποιήσουμε και κολοκυθάκια, τα ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο και αυτά.
Ετοιμάζουμε 4 ατομικές φόρμες, μεγαλούτσικες, να χωρούν μία μερίδα φαγητό.
Εάν δεν έχουμε ατομικά πυρεξάκια, κάνουν και τα πήλινα δοχεία του γιαουρτιού.
Τις καλύπτουμε εσωτερικά μεμεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.
Κατόπιν, "ντύνουμε” με τις ψημένες φέτες μελιτζάνας, ελαφρά αλατισμένες, ξεκινώντας από το κέντρο τους. κυκλικά, και φροντίζοντας ένα σημαντικό μέρος από την κάθε φέτα μελιτζάνας να περισσεύει και να κρέμεται έξω. Θα μας χρειασθούν για να σκεπάσουμε το περιεχόμενο.
Ετοιμάζουμε το ρύζι.
Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε μικρά κυβάκια το κολοκυθάκι.
Τα βάζουμε να τσιγαριστούν με μία κουταλιά ελαιόλαδο (ή μία κοφτή βούτυρο).
Όταν πάρουν λίγο χρώμα και μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι, όλο μαζί και, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι, το ψήνουμε για 2 λεπτά.
Συνεχές ανακάτεμα, για να μη μας κολλήσει.
Μόλις δούμε τους σπόρους του ρυζιού να έχουν αρχίσει να γυαλίζουν, προσθέτουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμισθεί, ανακατεύοντας πάντα.
Προσθέτουμε τότε δύο κουτάλες ζωμό και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο, προσθέτοντας και επιπλέον ζωμό κάθε φορά που θα δούμε να απορροφάται η προηγούμενη ποσότητα.
Συνεχίζουμε έτσι έως, περίπου, το 15λεπτο.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μία κουταλιά βούτυρο, καθώς και 2-3 κουταλιές τριμμένο τυρί.
Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και να μαστιχώσουν.
Αδειάζουμε το ρύζι, μοιράζοντάς το στα φορμάκια με ψητές μελιτζάνες, μέχρι το χείλος του σκεύους.
Σηκώνουμε τις φέτες μελιτζάνας που περισσεύουν έξω από τις φόρμες, τα φέρνουμε πάνω από το ρύζι και κλείνουμε.
Τα αναποδογυρίζουμε κατόπιν προσεκτικά σε πιάτα.