Υλικά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
3 - 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κουτ. σούπας κύμινο
300 γρ. ξερό ψωμί
αλάτι, πιπέρι
1 αβγό
λάδι για το τηγάνισμα
100 - 150 γρ. Ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι, καλά πλυμένες για να φύγει το αλάτι
Για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1 ποτηράκι λάδι
αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ζάχαρη
1 κουτί χυμό ντομάτας
½ κουτί του χυμού νερό
Εκτέλεση
Βγάζω την κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί και το βάζω σε κόκκινο κρασί να μουλιάσει καλά.
Σε μια λεκάνη βάζω τον κιμά, το ψωμί (πολύ καλά στραγγισμένο), το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και το αβγό.
Τα ζυμώνω όλα πολύ καλά, να ενωθούν μεταξύ τους.
Σκεπάζω με μια μεμβράνη τη λεκάνη και τη βάζω στο ψυγείο.
Ύστερα από μισή ώρα πλάθω τα σουτζουκάκια μακρόστενα.
Βάζω λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί τηγανίζω τα σουτζουκάκια.
Ετοιμάζω τη σάλτσα: Βάζω το λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζω το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 – 4 λεπτά.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ζάχαρη, τον χυμό ντομάτας και το νερό και αφήνω τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει καλά.
Μεταφέρω τα τηγανισμένα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα που βράζει και τα αφήνω να βράσουν μαζί για περίπου 20 λεπτά, κουνώντας συνέχεια την κατσαρόλα, για να μην κολλήσουν.
Μετά προσθέτω τις ελιές και τα αφήνω να βράσουν όλα μαζί για 10 - 15 λεπτά ακόμα.
Σβήνω τη φωτιά και σερβίρω με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές.